středa 31. srpna 2016

Clive Barker´s JERICHO

Clive Barker´s JERICHO

Clive Barker, pokud jste fanoušek hororů, tak zajisté jeho jméno neslyšíte poprvé.
Tento šedesáti tří letý anglický spisovatel, režisér a scénárista patří mezi špičky ve své branži. Pod jeho taktovkou vznikla hra nesoucí název Clive Barker´s Jericho, kterou jsme si mohli zahrát už koncem roku 2007.

Příběh se dá shrnout velmi jednoduše. S tajným spolkem Jericho (nebo-li čaroději se zbraněmi, jak velitel Ross sám nazval svou jednotku) plníte jasně znějící rozkaz – jeďte do Al-Khali a zničte čiré zlo, které se tu každých pár tisíc let probouzí k životu. A vy si s ním samozřejmě budete muset poradit a poslat všechnu tu havěť, v čele se ztělesněním největšího zla a strůjcem toho všeho – Prvorozeným, zpět do hlubin pekelných. Ovládáte tým, který není jen banda vycvičených vojáků, ale každý z členů ovládá nějaké paranormální síly. Společně pak cestujete čtyřmi lidskými epochami. První se zaměřuje na 2. světovou válku, druhá na středověké křižácké výpravy, ve třetí se můžete těšit na starověké římské impérium a poslední sahá až kamsi k sumerské civilizaci.

 

Pojďme si ale nyní představit jednotlivé členy týmu.
Nejstarší člen Jericha je otec Paul Rawlings, veterán z Vietmanu a Iráku. Jeho zbraně jsou dvě pistolky, takže žádná hitparáda Rawlings je ale jediný člen týmu (kromě Rosse), který umí uzdravovat ostatní.
Jako další tu máme Wilhelminu "Billie" Church, která pochází ze silně nábožensky založené rodiny. Její specialitou jsou krvavé runy. I ona vlastní střelnou zbraň, ale také jako jediná vás může rozpůlit katanou, pokud ji necháte se přiblížit do dostatečné blízkosti.
S rostoucí snahou o toleranci a rovnost se čím dál tím více objevují mezi hlavními postavami i zástupci LGBT komunity a v Jerichu tomu samozřejmě není jinak. Dovolte mi představit Abigail Black, sympatickou slečnu, která patří mezi špičkové střelce. Možná i proto, že má dar telekineze a dokáže kulku nasměrovat tam, kam chce.
Je třeba mít v partě i nějakého proroka se schopností rozluštit krátké nesmyslné zprávy a záblesky z budoucích událostí. Právě pro tyto případy je tu Xavier Jones. Ten se také dokáže dostat do mysli nepřátel a ovládat je.
Krásná blondýnka by tu rozhodně neměla chybět a tak mi dovolte představit Simone Cole. Pokud si ale myslíte, že jde o nějakou hloupou slečinku, která si místo zbraní na akci bere pilníček na nehty a rtěnku, tak se pletete. Simone je nadprůměrně inteligentní ajťačka, která je schopna vytvořit zvláštní body v prostoročase a tím zpomalit čas a dát tak kolegům příležitost na lepší zamíření cíle (a nebo rozmyšlení úprku :D )
Jako dalšího tu máme velkého chlapáka Franka Delgada, který díky učení alchymie a šamanství ovládá ohnivého démona. Dokáže s ním podpálit nepřátele, když jde do tuhého. Nicméně každé použití si žádá daň, Delgadova paže je použita jako oběť a tak není schopen držet démona na svobodě dlouho.
Poslední nám tu zbyl válečný veterán Devin Ross, u kterého si řekneme asi jen to, že je, stejně jako Rawlings, schopen oživit členy týmu, ale to pouze při blízkém vizuálním kontaktu.


 
Nejvíc si mě dostal asi Delgado, jehož trpký humor a super zbraně z něj dělají velkého chlapáka se sex-appealem daleko přesahujícím všechny ostatní. Naopak Rawlingse jsem nemohla ani vystát. Jediný, k čemu byl dobrý, bylo léčení, a tomu se stejně nemohl věnovat, protože byl v jednom kuse mrtví, a tak jsem musela naopak oživovat já jeho.



Nepřátelé také nejsou nuda. Máte zde létající příšerky, gladiátory, obrovské kolosy poskládané z těl mrtvých lidí, duchařská děcka, ze kterých plandají střeva (moji oblíbenci :D), a spoustu dalších zajímavých monster. 



Ukládání postupu je vyřešeno pomocí checkpointů, které jsou prakticky po každé větší bitvě.

Pro mě je Jericho srdcovka a to nejen kvůli tomu, že je to jedna z prvních hororovek, kterou jsem hrála, ale i díky tomu, že vás dokáže vtáhnout do děje a na tu dobu velmi obstojnou grafikou skvěle podtrhne požitek z hraní. 

Pokud hledáte nějakou střílečku, která není na moc dlouhou dobu, tak Jericho je dobrá volba, a to i přesto, že to není úplně novinka na trhu. Názory na zpracování a využitého potenciálu této hry se mnohdy liší, ale pro mě to je titul, který si zaslouží pozornost a který můžu vřele doporučit. Kdyby se totiž sestavoval žebříček nejvíc nedoceněných her, tak Jericho by mělo být v čele. Zajímavý příběh ruku v ruce s nadupanou akcí, vás jistě nezklame.


NiETa


Žádné komentáře:

Okomentovat