pondělí 29. srpna 2016

Dragon Fable - průvodce hrou

Dragon Fable

(Článek obsahuje spoilery)



Dragon Fable je internetová hra mého dětství, které předcházelo obrovské nadšení z Adventure Quest. Jedná se o free prohlížečovou RPG hru. Stačí si jen založit účet a rovnou se můžete ponořit do světa plného příšer, magie, draků a hlavně zábavy.
Hra je postavena na 2D grafice, většinu charakterů vidíte převážně z profilu. Výjimkou jsou speciální NPC s propracovaným designem v anime stylu, kterých je ve hře mnoho. Narozdíl od jiných free to play her si tyto postavy snadno zapamatujete díky rolím v zadávaných úkolech, bývají totiž přímo jejich součástí. Mise jsou hratelně skoro stejné, jdete na místo, probijete se horou nepřátel a zabijete bosse, proto se DF zaměřuje především na humor. Celá hra je přeplněná vtipnými hláškami a sem tam parodiemi na různé filmy a seriály.
Dragon Fable disponuje obrovským světem, jehož prozkoumání vás zabaví na dlouhou dobu. V současnosti se můžete pohybovat ve 3 knihách, které posouvají příběh hry na místo, které si zvolíte. Jedná se o největší změnu, kterou hra během svého vývoje prodělala. Nemusíte proto začínat od prvních kroků svého hrdiny, ale můžete se rovnou přesunout na nejnovější mise a do doby, kdy je váš hrdina znám ve všech koutech a sférách DF. Na druhou stranu hráči hrající rovnou od nejnovějších událostí nezažili předcházející příběhy a pokud budou chtít zjistit, co se přesně událo, musí se k nim vrátit.
Jako v každé hře, i zde jsou zahrnuty mikrotransakce a speciální účty, více ale již v jednotlivých bodech, které vás provedou nejzákladnějšími prvky hry.

Poznámka: Dragon Fable prošel od svých začátků změnami a stále se vyvíjí. Pokusím se vám přiblížit aktuální verzi (srpen 2016). I přes to ale nemůžu popsat všechno, hra nabízí spoustu možností, jak se zabavit a jejich prozkoumání je na hráči samotném.


Jak začít?


Vytvoření postavy: Vytvoříte si účet a přihlásíte se. Naběhne vám výpis charakterů, máte možnost si vytvořit až 3 postavy. S Dragon Amuletem otevřete zbývající sloty a i možnost zahrát si za určitá NPC ve hře (2 speciální sloty pod vašemi hrdiny) Klikněte na Create New Charakter. Teď už je jen na vás, jak se bude jmenovat, vypadat a jakou ze základních 3 tříd ji dáte (rogue, mage, warrior). Osobně preferuji hru za rogue, proto se zde podíváme na hru očima právě této třídy. 



Zrození hrdiny: První možnost, kterou vám hra nabídne je výběr, kde v příběhu začít. Jak již bylo řečeno, lze během hry mezi jednotlivými knihami přepínat a také vracet a opakovat všechny mise.




Mise: Můžete je brát prakticky všude. Většinou běžíte po trase a zabíjíte nepřátele, přičemž na konci vás čeká boss. Některé mise se postupně otevírají (př.: Egg Saga). Na konci každé mise získáte výpis celkových zisků zlatých, zkušeností a často i nějaký předmět. Mise lze opakovat a nemají časové omezení. Výjimkou jsou speciální události, ale i zde byla možnost se vrátit ke starým událostem onoho významného období. Například při speciálním vánočním příběhu si můžete zahrát i vánoční příběhy z minulých let.



Souboje: Základ všech misí je bojování s rozmanitou havětí DF světa. Máte 2 možnosti útoku, klasický přes tlačítko Attack, který vás nestojí žádné MP, a speciální útoky jejichž cenu vidíte v levém horním rohu jejich ikonky. Speciální útoky se vám otevírají s každou úrovní, dokud není kolonka plná. HP a MP doplňujete lektvary, které lze vylepšit u určitých NPC ve Falconreach.
Dále zde můžeme vidět společníky. Některé NPC si můžete přidat do party a budou vám bojovat po boku, dokud se ze hry neodhlásíte, nevyměníte je nebo nenarazíte na misi, ve které je nemůžete použít.
Poslední možnost útoku je mazlíček. Ten funguje stejně jako vybavení, lze ho koupit nebo získat odměnou. Nasazením zaútočí vždy po vašem útoku na protivníka, na kterého útočí váš hrdina.
Za každý úspěšný boj získáte zlato a zkušenosti.



Train Stats: Svoji postavu si můžete vylepšovat ve městě Oaklore Keep. Za každou úroveň dostanete body, které si můžete rozdělit do několika vlastností. Když najedete na vlastnost, objeví se vám, k čemu je. Trénování stojí také pár zlatých.



Inventář: Inventář je ikonka batohu dole na panelu. Máte v něm 20 volných míst + 99 míst na Temp Items. Můžete si zde věci prohlížet, vybavit se jimi, sundavat je nebo je zničit (vyhodit nenávratně z inventáře). Sloty do inventáře lze dokoupit za Dragon Coins u Cycera.



Obchodování: V klasickém obchodě můžete současně nakupovat i prodávat. Když najedete na položku, kterou chcete koupit, objeví se vám její stručný popis. U některých položek si lze prohlédnout i vzhled možností preview.




Cestování: Můžete procestovat svět DF pěšky nebo se nechat vozit na hřbetě gryfa, který představuje rychlé cestování z místa na místo. Díky mapě s jednotlivými vyznačenými lokacemi a úrověmi je snadné si vybrat pro vás vyhovující destinaci.



Home Town: Za vaše domovské město si můžete zvolit jakékoliv chcete. Stačí jen najít osobu, u které máte možnost tlačítka Set Home Town. Kdykoliv se znovu přihlásíte do hry, objevíte se právě ve vašem domovském městě. Také v nastavení máte možnost tlačítka Teleport to Home Town, které vás tam okamžitě přenese.



Změna vzhledu: Změna vlasů a barvy pleti se provádí u kadeřníka. V celé hře jsem zatím narazila na 3 kadeřníky: ve Falconreach, Osprey cove a Posprocket (zde musíte mít Dragon Amulet). Změna vzhledu vás stojí zlaté a můžete ji provádět kolikrát chcete. Ve hře je i možnost změny barvy oblečení, opět pouze s Dragon Amuletem. Projděte portálem ve Falconreach do Armor Paint Room, zde si u víly můžete přebarvit zbroj.



Specializované povolání: Specializované povolání fungují na systému zbrojí, které vám dají nové a unikátní schpnosti. Tyto zbroje získáte u určitých NPC nebo si je můžete zakoupit u Cysera ve Falconreach za speciální Dragon Coins. Specializace lze vylepšovat vždy určitým způsobem, vše se dozvíte u dané NPC. Bohužel zatím jsem nenašla způsob, jak si zbroj ponechat do dalšího přihlášení, pro zbroj si musíte zajít vždy znova.
Specializované povolání učí např: Artix (The Necropolis) - Paladin, Rhubarb (Osprey Cove) - Pirate, Thyton (Shadow of the Wind) - Ninja, Tomix (Ravenloss) – SoulWeaver, Etaos (Anomaly) - Cryptic a další.



Dráček: Dračí mládě, okolo kterého se točí příběh 1. knihy, je vaším věrným společníkem. Lze ho využívat jako mazlíčka, společníka či ve speciálních misích s ním bojovat ve formě dospělého draka. Dráčka lze upravit podle vašich představ, nastavit mu element poškození a trénovat ho. Vše se dozvíte u Lady Celestie, ke které se dostanete přes Twilliho ve Falconreach. Bohužel spoustu jeho vlastností odemknete pouze s dračím amuletem.



Dragon Amulet a Dragon Coins: Ve hře jsou dvě možnosti mikrotransakcí – Dragon Amulet a Dragon Coins. Dragon Coins jsou speciální peníze, za které si koupíte vybavení, které za normální zlaté nepořídíte. Dragon Amulet je něco podobného jako VIP účet. S ním odemknete nepřístupné mise, zbraně a možnosti hry, především věci týkající se vašeho dráčka. Bohužel se zde uplatňuje princip 1 Dragon Amulet na 1 hrdinu, ne účet.



Dragon Fable je pro mne srdcová záležitost a řadím ji na přední příčky prohlížečových her.
Stále se vyvíjí, mění a lze se k ní vracet stále dokola. Doporučuji ji aspoň zkusit.


KyShi

Žádné komentáře:

Okomentovat